Louis Road Plaza

An urban scheme which re-imagines the urban fabric between Louis Botha Road and Grant Avenue as a sustainable public arts and urban farming network

The section through Louis Road expresses a rich relationship between living, working and recreation, but also reveals a missing connection to personal growth, the earth and our immediate community. A traditional response centred life around a small internal courtyard, but modern buildings often see only lifeless, stark un-spaces at their cores. This proposal seeks to offer a more extroverted, lively alternative:
 
A mix of galleries, shops and offices, workshops and residential opportunities proposed for the Louis Road Plaza cultural node create a lively creative discourse with the park. Dead garden courtyard spaces are reclaimed as work yards and instead, community gardens are projected over the street, delivering a new experience of community space, at once public and private. These are manifested as a series of bridges, signature gateways over Louis Road.
Patterson Park is given new prominence as the central public and community space in the redesign of this introverted precinct of Orange Grove. The park is broken up into a series of rain ponds which sustain the gardens above, and green spaces of various scales, offering a number of different experiences, which terminate in the new cultural node on Louis Road Plaza.
Avenues reach back from the park, through the new commercial & office precincts, to the currently disconnected social corridors of Louis Botha Avenue and Grant Avenue to the East and West respectively creating a continuous, active, social and cultural loop.

Now see :

2015
Chapter Illustrations
Collaged images of natural and constructed landscapes over- and under-exposed by the ghostly figures of beer drinkers: an expression of the Genius Loci of Booysens Reserve.
2015
Script: Bridge
A Rhinoceros script driven parametric design for the main bridging element between the Booysens Brew Works brewery and distribution buildings.
2014
Goal Line
A large folly which seeks to revitalise a neglected urban park through reimagined spectator sports facilities
2010
A Embaixada do Brasil em Moçambique
A Brazilian embassy for Mozambique, in Maputo.
2011
Unbalanced Bench
An outdoor timber bench designed and built of basic components with exposed junctions.
2014
Concept Models
Iterative models from the Goal Line design process
2015
House Maria
A light, open plan home nestled between rich private green spaces on a small plot in Johannesburg | Xhamai Design
2015
Beer Bricks
A dynamic facade treatment which can be modified throughout the year to allow the desired thermal balance and natural light developed in Grasshopper for the Booysens Brew Works.
2010
54 Dr Langalibalele Dube Street
A commercial high rise building for Durban.
2015
SMaSH Brewing
Booysens Brew Works programme development and site massing
Back to Top